fredag 27 juni 2008

Vad ska mitt barn heta?



Robert Långström, chefredaktör på Din Teknik, mejlar och frågar:

”Jag ska bli pappa i november. Du som nu är expert på framgångsnamn, vad bör han/hon heta för att i framtiden bli Sveriges Tom Wolfe eller Malcolm Gladwell?”


– Klas och jag har funderat sjukt mycket på det. Vi har kommit fram till att ett perfekt medienamn är en cocktail av flera influenser. I grunden bör det finnas ett riktigt vanligt svenskt namn, helst ett knektnamn. Detta bör vara förnamn eller mellannamn. Sedan ska du krydda namnet med antingen något adelsbetonat eller något exotiskt.

– De senaste åren har Östeuropa varit inne i medievärlden. Men jag tror Asien kommer starkt nu. Hörde senast igår om en svensk kille, som är adopterad, som bytt från sitt son-namn tillbaka till ett asiatiskt efternamn. Jag tycker Ola Wong är fantastiskt. Ett sådant namn tycks rymma en intressant historia. Ditt barn blir ett barn av ”globaliseringen”. Maria Ben Saad är också ett väldigt bra namn.

– En annan viktig del är att både för- och efternamnet flyter samman, förslagsvis genom att de första vokalerna i både för och efternamn är lika som hos Tom Wolfe och Malcolm Gladwell.

– Något adelsbetonat har ju fungerat bra de senaste åren, men tror att det kanske är en övergående trend. Det fungerar bra under de senaste årens nostalgiska gubbälskande konservativa tidsanda, men när moderniteten gör comeback kommer det nog vara en nackdel. Om du vill att ditt barn ska bli poet är det redan en nackdel att ha ett adelsnamn. Adel är ju antimodernism. Heter du ”von” eller "af" som poet så tror folk du skriver på hexameter. Sådana namn fungerar ju bäst om man recenserar adelskalendern. Kulturjournalisten Eric Schüldt gjorde mig nyligen påmind om att poeter ofta staplar korta knektnamn på varandra. Mycket modernt. Ett poetnamn ska vara som en haikudikt. Jag tror kanske att det kommer att gälla även för framtidens journalist. Bort med kitschen och in med det riktigt rena och enkla. 

– Nackdelen med Långström är att det inte är så internationellt gångbart och svårt att kombinera med ett bra förnamn. Du ska nog smaska på med ett riktigt bra dubbelnamn, sedan ett exotiskt mellannamn som alltid skrivs ut. Alternativt byta efternamn eller redesigna det.

11 kommentarer:

Anonym sa...

KNEKTNAMN FOR THE WIN.

stefan sa...

Jag tycker att Långström är bra. Lite Blue Öyster Cult, Mötley Crüe över det.

Anonym sa...

Men det är två olika ovanför-tecken (DIAKRITISKA TECKEN säger min inte-så-intre nörd) i Långström. Det kan nog vara ganska svårt att få folk att hantera bara ett rätt.

Unknown sa...

Tack Anders!

Har ni något konkret exempel? Tips?

Långström är för övrigt ett finlandssvenskt namn som också är ganska vanligt bland romer från Finland.
Äldre bilder på mina morbröder visar svarta hårhjälmar och muskiga klubbor som bakar in hela ansiktet i en mäktig integrallösning.

Mamman (min sambo) härstammar också från Finland (men mer från de vassa knivarnas trakter) och heter Aho i efternamn (typ Gärde på svenska). Är det gångbart?

/Robert Långström

Anonym sa...

Jag tänker ta över och säga att Aho är skitbra för då kan man vara både pirat- och hiphop-vitsig. Jag är av lätt insedda skäl starkt för vitsvänliga efternamn.

Det är dessutom kort och kärnfullt och skulle med lite god vilja och förvirring kunna innebära en himla massa olika etniciteter, vilket kombinerat med ett svenskt förnamn gör en lagom alibi-bra.

Anonym sa...

Jag förslog bror att han skulle byta namn till Limp Manwood istället för Klas Ekman. För att illustrera det hela så visar jag hur tänket gick till.

Klas Ekman = Slak Manek = Limp Manwood

Det är väl ändå ett rätt schyst namn?

Skafferiet sa...

Robert: Ja, Aho är ett bra namn. Just kort och med en modern ton.

Ask Aho, haha. Mycket modernt.

Unknown sa...

Jaha ja, då sitter släktnamnet löst till då...

Sedan urminnes tider har av någon outgrundlig anledning arbetsnamnet på min framtida knodd alltid varit Biff.

Kanske ska man slå till på Biff Aho då. Lär lätt bli en mediekändis i de mer underhållningsaktiga kanalerna gissar jag.

Undrar om det skulle funka lika bra om lillen tänker bli framtidens Janne Josefsson?

Anonym sa...

Jag ska få en en liten pojk på våren och jag behöver namn på honom, jag tycker om namnen William och Max, men tycker att det blir lite för vanligt, men jag vill inte ha för annorlunda nam heller, min dotter heter Alice så då vill man ha ett passande namn. Sambon tycker om David, Vincent och Emil, men då tror jag att jag tycker mest om davi faktiskt, för min sambo heter det i andranamn. Men jag skulle väldigt gärna vijla få lite tips innan vi bestämmer oss. M V H Hanna

Anonym sa...

I prefеr Luci E сigѕ

Feel frеe tο surf to my websіte ..
. green Smoke promo Codes

Anonym sa...

Roast the pomegranate peels for about 3-five minutes and grind them.
People are suspicious regardless of whether the removal creams
operate or not.

Also visit my site ... dermatend wart remover reviews