fredag 12 september 2008

En viktig fråga

Hur får man mer betalt än standardarvodet 1 kr/tecken?

Hur länge har detta egentligen varit standard? Och hur lämnar frilansskrået denna jämna siffra bakom sig?

PS: I verkligheten så betalar ju för många tidningar betydligt sämre än så, och ett litet fåtal bättre.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Detta arvode kallas fortfarande ofta "Månadsjournalen-arvodet", vilket säger en del om hur frilansjournalister anses oberörda av världsliga ting såsom de senaste 20 årens inflation.

Skafferiet sa...

Precis vad jag var rädd för.

Klas sa...

Vad gör man åt eländet? Min lilla erfarenhet är att arvoden och sidbudgetar dessutom minskas med varje svacka i konjunkturen och sedan aldrig återhämtar sig.

Anonym sa...

Allt det här beror på oss själva. Att vi är dumma i huvudet och usla förhandlare. Och, i en förlängning, på att SJF inte sett frilansare som en tillgång utan som ett problem. I USA och England räknar man inte betalt per tecken utan per ord. Men omräknat ligger deras frilansarvoden för dagstidningar i dag cirka 3 gånger högre än i Sverige. Jämför också med våra kollegor fotografer och illustratör. Många där har agenter som förhandlar åt dem – och deras arvoden ligger följaktligen inte kvar på 1983 års nivå. Som faktiskt våra gör.

Anonym sa...

Anders: Börja skriva för film- eller speltidningar. Efter det kommer du se 1:-/tecknet som att snubbla över en guldkista.

/K

Skafferiet sa...

Jan: Hur realistiskt är det då att starta en agentur för skribenter?

Anonym sa...

Jag har i tio år gått runt och sagt att "någon annan borde göra det". En ganska typisk frilanskommentar, I'm afraid. Men det är, seriöst, en bra idé.