måndag 1 september 2008

Älska att bli hatad



I senaste Wired har man en rolig guide/fallstudie om hur man blir känd på internet. Artikeln handlar om Julia Allison, som väl passar in på bilden att bloggen är den nya dokusåpan. Allison, som i princip är en vanlig svensson-narcisist/mediewannabe, satte enligt artikeln som mål att "become a cult figure". Något hon lyckades med när hon kom som en "condom fairy" på Gawker-grundaren Nick Dentons fest, vilket resulterade i ett 800 ord långt karaktärsmord av Allison på Gawker.

För att komma till saken, Allison har blivit en internetkändis på att bli hatad. Varje artikel om henne möts av hundratals kommentarer av typen "Neeej, ge henne inte mer uppmärksamhet" och "Sluta skriv om henne. Jag hatar henne".

Märkligt nog verkar det vara precis den typen av kommentarer som bygger dagens kändisskap. Bröderna Schulmans kändiskap byggdes på exakt samma grund. Men det är det sista steget som är mest intressant: att vända detta hat till kärlek/respekt/beundran.

Allison håller på att göra det nu, och ett omslag på Wired kan väl sägas utgöra en enorm vändpunkt. Det känns som att Alex Schulman arbetar på samma spår med sin personliga fadersskildring. Och på ett sätt är det väldigt smart, har man byggt sin karriär på skit så behöver man inte visa så mycket guld för att folk ska säga "Ja, men han/hon är ju ganska smart - egentligen".

Internethatdebatten borde ses i ett annat perspektiv. Vad skulle egentligen Linda Skugge, Blondinbella, Ebba von Sydow och Schulman vara utan sin haters?

8 kommentarer:

stefan sa...

Det känns nästan som att de på Wired läst Byt namn!

Sara Ödmark sa...

Mycket intressant. Bli känd först - spelar ingen roll hur, det enklaste är genom att provocera = få haters.
Sen när du väl är känd kan du bygga en karriär. Dels på grund av "han är ju rätt smart egentligen"-principen du beskriver, och dels på grund av "jag känner igen det där namnet men vet inte riktigt varför"-principen eller "jag måste kolla in den här människan för att se what the fuss is"-principen.

Skafferiet sa...

Saom: Precis, internethatet är inte ett problem. Det är en möjlighet.

Sara Ödmark sa...

Goda nyheter för Jessica Zandén och Cecilia Gyllenhammar.

stefan sa...

Två invändningar: Dels kan man ju ifrågasätta livslängden på denna typ av kändisskap, dels kanske man varken vill bli hatad eller känd (men ändå ha rätt att säga sin mening).

Skafferiet sa...

Stefan: 1. Livslängden? Det är ointressant. Att uppdatera sitt kändisskap måste ju alla göra oavsett talang. Kanske än oftare idag.

2. Ring P1.

stefan sa...

Anders: ett klassiskt hater-svar.

Skafferiet sa...

Jag filar på min digitala bitch.