måndag 8 september 2008

Dagens lunch


Ett ämne som ofta är grund till daglig ångest är att finna ett bra lunchställe, speciellt när man ska ha ett viktigt möte eller göra en intervju. Allt som oftast får man springa från ställe till ställe eftersom de är fulla, för att slutligen efter 50 minuters yrande må illa över en microvärmd paj inklämd mellan högljudda lattefjortisar vars piercningfantasier är det enda som fastnar på intervjubandet.

Det är därför ganska viktigt att när man skaffar ett kontor först spanar in områdets lunchställen. Jag trodde, när vi bosatte oss i Gamla stan att detta var en lunchöken med turistfällor där friterade bananer och sorgliga skinkbaguetter för 90 kronor skulle tillhöra vardagen. Jag kunde inte ha mer fel. Gamla stan är ett lunchparadis, men några av stans bästa restauranger. Trots det behöver man aldrig boka bord, av någon fysisk oklarhet så undviker turisterna de bästa ställena. Skillnaden mot Götgatsbacken, där jag satt innan kunde inte vara större. Tänkte därför droppa några tips.

Best of Old Town

Nobelmuseet
Ymnig salladsbar och högklassig lunch för 70 kronor. Dricka och kaffe ingår. Tipset är ärtsoppa och pannkakor på torsdagar. (Bild ovan, lunch med och bild av Febers Wille Wilhelmsson).

Reisen
Hängde inte Carl Hamilton här? Salladsbuffén överträffar ofta lunchen, ta fönsterbord med utsikt över strömmen. Lite dyrare, 90 kronor. Men värt det.

Pontus by the Sea
Enda stället som kan vara överbefolkat, men om man får plats så väntar den enda ätbara och mycket prisvärda lunchbuffén. 89 kronor.

Le Rouge
Helt klart bästa maten, fläskhare, svampsoppor och en riktigt bra ceasar. Dyrast, 120 - 150 kronor. Men perfekt för finlunchande, dock lite svårt att lämna de djupa röda sammetsfåtöljerna efter kaffet.

Stadsmissionen
Älskar Grillska Huset men hatar bricklunch. Deras servering på den gömda innergården i sommar har dock varit värt det. Bästa brödet från eget bageri. De har även då och då haft festvåningen öppen för lunch, underbart oåtkomlig för barnvagnar. Runt 70 kronor.

Nackdelen är att stadsdelen inte erbjuder något mellanläge. Eller har något ett bra tips?

6 kommentarer:

Klas sa...

Eller så går man till ICA på Järntorget, handlar yoghurt, russin och müsli som vi precis gjorde.

Skafferiet sa...

Vilket kostar lika mycket som en trerätters på Söder.

Klas sa...

Ja, men vad betalar man inte för att slippa sätta sina fötter på malmarna?

Gunilla sa...

Men nu har ni glömt Pastis, lågbudgetvarianten av Le Bar Rouge (som jag egentligen verkligen gillar, men på mitt senaste kvällsbesök drabbades jag och hela mitt sällskap av en fruktansvärt usel servitör och på min senaste lunch serverades annars god fransk köttgryta _med stora brödkrutonger_ vilket var ganska konstigt).
Pastis ligger vid Köpmantorget, alltså korsningen Köpmangatan och Baggensgatan, och torde vara ert närmaste ställe.
Leijontornets luncher är för övrigt också utmärka i lyxsegmentet. Och Café Edenborgs luncher är bra, om man inte är ute efter lagad mat utan mer soppor och smörgåsar!

Gunilla sa...

Myntmuseets restaurang (vid Slottsbacken) är också helt OK.

Skafferiet sa...

Gunilla: Tack för tipsen.

Var på Pastis när de öppnade, verkar vara ett trevligt ställe, men inte undersökt det så noga.

Heter den inte Myntkrogen? Älskar dock myntmuseet, en av mina favoriter. Samlingen med renässansmedaljonger är magisk.

Leijontornet har jag inte testat. Ett måste.