måndag 18 augusti 2008

"I carry a weight on my back, I have to carry all the weight"

Alltså, jag har lite problem med min gamla indierygg. Som 19-årig göteborgsområdesboende krävdes det en svårmodig hållning. Man blev, som ung alternativmusiksman, endast populär om man såg ut lite grann som ringaren i Notre Dame.
Det var i alla fall vad vi trodde. Så under många långa sessioner på Kompaniet/Underground gjorde mina vänner och jag det mesta som stod i vår makt för att öva in en riktigt krokig hållning som kunde matcha soundtracket till våra liv (som då bestod av ett helt spektra av dåliga ryggförespråkare från Broder Daniel till Archers of Loaf).
Detta har åtminstone jag ångrat bittert. Det enda jag fick ut av min ostbågeframtoning var lite besök hos osteopater, knotknackare, fotbäddsspecialister och ett stort antal Alexanderteknikslektioner. Min kropp är sedan dess ett serieskämt med en aldrig sinande mängd punchlines.
Sedan ett par år tillbaka arbetar jag alltså aktivt för att lämna min indierygg bakom mig för gott. Ett ständigt problem har varit stolen. Den fåtölj jag använder på kontoret är ungefär lika ergonomiskt riktigt som en saccosäck. Bekväm, men ingenting för en seriöst arbetande människa.
Den stol jag använder hemma är väldigt fin, gissningsvis dansk eller något, men lite för tillbakalutad.
Nu överväger jag, på fullaste allvar, modellen härovan. En Thatsit från Variér, den som tidigare tillverkades av Stokke. Stolen utstrålar visserligen mer en tovande syslöjdslärare som föder upp getter hemma på gården (not that there's anything wrong with that…) än en koncentrerat arbetande skribent, men det är jag beredd att ta.
Är det någon som har en erfarenhet av den här stolen– och ärligt talat, är det att gå för långt i sin kamp för ryggens välmående att skaffa denna stolarnas motsvarighet till den fula men fotriktiga skon?

18 kommentarer:

Anonym sa...

vet inte om det där ryggstödet kanske kan påverka nåt, men jag försökte använda typ en sån där förra veckan, och medan det är ytterst oklart om min rygg mådde bättre av den, så är det helt säkert att jag fick ont på framsidan av smalbenen av trycket.
eventuellt är jag en vekling.

Klas sa...

Damn. Jag anade att de där små stöden skulle kunna bli ett problem. Men kände man sig lite mer, ergonomisk och duktig?

Anonym sa...

jovisst, men det hjälpte ju inte ryggen. eller de där obehagligt hårda benen på framsidan av smalbenen.

Anonym sa...

Är man rebell använder man de svarta plattorna som fotstöd.

Anonym sa...

Hmm, jag tror bestämt att Peter Englund sitter på nåt liknande i sin lilla skrivarstuga. Så någon form av skrivande verksamhet verkar ju onekligen kunna bedrivas i en sådan där tingest.

stefan sa...

Stor clownvarning, men tror man på det kan det säkert hjälpa...

Klas sa...

Plus: Peter Englund.

Minus: Clownvarning. Hur menar du Stefan?

Emma sa...

Jag är lite mer inne på att kanske skaffa en stor pilatesboll att sitta på, eller kanske en sån där sadelliknande historia. Även om jag tror att min hållning skulle se lika ostbågig ut oavsett vad jag sitter på.

stefan sa...

Man ser ju ut som en deltagare i TV4:s Talang. Satt i en under en kort tid, alla som gick förbi hade ett irriterande leende på läpparna. Förutom att jag fick jätteont i vaderna.

Anonym sa...

Har testat den där stolen under en period och kom fram till följande slutsats:
Plus: Den gungar, man kan med andra ord vippa på stolen utan att trilla baklänges.
Minus: Man får ont i knäna. All belastning flyttas från rygg till knän, så för mig som både hade ryggproblem och kassa knän slutade experimentet med ett klassiskt Stuck between a rock and a hard place-dilemma.

Klas sa...

Okej, jag får nog skaffa en annan stol. Ont i vaderna känns inte riktigt vad jag behöver, särskilt inte innan Sörmlands ultran i oktober…

Någon som har några tips på bra fungerande stolar?

Sten Berg sa...

Alltså, det är lite sjukt, och med viss skam i min rygg som jag härmed kommer ut som en av de där ryggkorrekta töntarna. Jag har en såndär på mitt kontor. Fast min är ju Stokke.

Den är skön, m,en jag har ju inte å andra sidan stått vid sidan av och betraktat migsjälv när jag sitter och ser så jävla dum ut. Antagligen skulle jag om någon filmade mig tvingas gå ut, ta en klunk kallt vatten i min mun och skjuta skallen av mig med en pickadoll.

Men som sagt, den är skön, och jag känner mig som en jävla hälsoslav när jag använder den.

Sten Berg sa...

En sak till av inget intresse alls. Jag har inte ryggstödet. Det känns mesigt i sammanhanget tycker jag, det ska vara all the way och lite hardcore liksom.

Klas sa...

Allan: Du fick inte ont i knäna? Ditt inlägg avgör nästan saken för mig isf. Det blir nog en Variér, som jag tror tagit över produktionen från Stokke. Gör det Stokke till lite finare?

Sten Berg sa...

Är inte så inne på brands i denna produktkategori (kontorsmöbler). MEn det kanske man borde vara, den ultimata medelåldersmänniskan, har varumärkesprefs på kontorsmöbler.

Anonym sa...

träna??

Tommi W sa...

Aldrig mer ont i ryggen!

Ny stol för dig som inte vill ha ont i ryggen, kan jag rekommendera en ryggavlastande Ergositter stol. Ingen annan stol kan avlasta ryggen som Ergositter-stolen gör. Många har helt blivit kvitt sina ryggbesvär och andra har i tid undvikit att få ont i ryggen. För mer info: www.ergositter.com

Anonym sa...

mycket intiresno, tack