onsdag 2 juli 2008

I want you



Det finns en rad arbetsplatser som fungerar som informella rekryteringsplattformar, vilket kan vara värt att tänka på när man söker praktik eller vikariat.

Dessa arbetsplatser fungerar ofta som en slags utbildning-i-arbete, där de flesta bara stannar ett halvår till ett år innan de rekryteras vidare till ett annat jobb. Att söka sig till en sådan arbetsplats kan därför vara ett mycket smartare karriärsval än att direkt söka en plats på din drömarbetsplats.

Vilka som är rekryteringsarbetsplatser förändras ofta över tid, men en gemensam nämnare är att de brukar rikta sig till en ungdomspublik. Kända sådana platser har bland annat varit Värnpliktsnytt, Ztv, Bolibompa, VeckoRevyn, musiksajten Bomben mfl.

Under flera decennier var Värnpliktsnytt den kanske bästa journalistutbildningen i Sverige. Otaliga i dag verksamma mediestjärnor har en bakgrund där. Under 2000-talet har tidningen dock tappat en smula i anseende. Inom livsstil- och magasinsvärlden har Veckorevyn länge fungerat som en viktig rekryteringsbas för Bonnier Tidskrifter, där unga tjejer snabbutbildas för en karriär i koncernen.

Frågan är såklart vilket som är dagens hetaste rekryteringsplatser? Finns det några?

8 kommentarer:

Anonym sa...

I dag? Vet ej. Men historiskt sett är förstås Barnjournalen den bästa broileruppdrivningen vi har sett. Jag delar mitt historiska knattereporterskap med personer som ekonomijournalisten Lisen Forsberg, DN:s Peter Wolodarski, Ayla Kabaca som är SVT-programledare, musikalstjärnan Christoffer Wollter och så förstås mediemogulen Jonas Eriksson, mest känd för att ha jobbat med OTW. Beat that!

Wille sa...

Det är väl bloggarna som är dagens rekryteringsplatser antar jag(?). Se bara på namn som Lassbo, Blondinbella, Hanna Friden, Lolita och många fler.

Anonym sa...

Why, det måste vara Lejon Media-förlaget. Där har det spawnats stjärnor som Kristofer Ahlström, Viktor Barth-Kron, Carl M Sundevall och Cafés prisbelönta AD, Joel Persson.

Frida Förlag har en fin meritlista också.

Skafferiet sa...

Andreas: Barnjournalen. Låter lite som Mickey Mouse Club när Britney, Justin och Christina gjorde stället.

Wille: Väldigt sant.

Kristofer: Lejon Media haha, trodde det var ett sådant förlag som man strök ur CVn när man väl tagit steget vidare.

stefan sa...

Det beror väl på. Kvällstidningarna rekryterar fortfarande barnsoldater från landsorten. Sen finns ju en stor grupp som bara guppar runt mellan olika medier, personalcheferna ringer varandra och fiskar efter prospect som snart ska lasas ut. Och säkert en del bloggare, absolut. Men de fortsätter väl oftast med det de gjorde innan, fast under ett "medieparaply".

Anonym sa...

Jag tänker bestämt och helt utan personlig partiskhet hävda Nöjesguiden. (Förbjuden och oprofessionel smiley HÄR.)

Anonym sa...

Tidningen Dagen har iallafall varit en sorts plantskola för en mängd unga journalister!

Skafferiet sa...

Inna, den kristna tidningen? Berätta, vilka?