fredag 4 juli 2008

Estradören

Sitter och skriver om olika slags krönikörstilar och fascineras av en stil äldre män ofta intar: 

Estradören
Självpåtagen historieberättare utan vetenskapliga ambitioner. Är först och främst en besserwisser som berättar hur saker och ting gick till förr, gärna i vårt närkvarter, gärna från 1900-talets första hälft eller under Kalla Krigets dagar då världen var lätt att förstå. Undermeningen är alltid mer eller mindre subtilt: ”Det var bättre förr.” På den tiden då män var män och kvinnor var kvinnor och alla andra fortfarande gömde sig i ”garderoben”. Estradören ondgör sig över saker som att det inte finns riktiga skor längre och att Klarakvarteren i Stockholm revs.
Person: Borgerlig äldre välklädd "världsvan" man från början av förra seklet. Historiebesatt livsnjutare med smak för Miles Davis, traditioner och gamla fältslag.
Exempel: Richard Swartz

Håller ni med?

7 kommentarer:

Anonym sa...

Har inte också denne herre känslan av att Linda Skugge stulit hans media-utrymme?

Skafferiet sa...

Absolut, men frågan är om inte Linda Skugge kommer vara någon slags motsvarighet om tjugo år?

Anonym sa...

hmm.. - jag är inte så säker Skugge verkar införståddd med att mediautrymme inte är en mänsklig rättighet. Sedan verkar hon kompetent då det gäller att skaffa sig flera ben att stå på.

stefan sa...

Göran Skytte, ingen kommer upp till hans nivå.

Anonym sa...

Har alltid tyckt att Göran Skytte snarare tillhör kategorin "medeltidsmannen", tillsammans med såna som exempelvis Siewert Öholm (särskilt sen han började skriva för Världen Idag) och Ulf Nilson, dvs äldre män som längtar ännu längre tillbaka än den första halvan av 1900-talet och någon slags gammalkristen moralism...

Anonym sa...

Är inte Nathan Sachar på DN en typisk estradör? Hyvlar av än det ena än det andra i yviga meningar; härom dagen var det scientologin som fick en släng av sleven från denna Sydamerika-Mellanöstern-Tutti el mundo-skribent. Härlig schvung.
Skytte et al är väl enklast att märka som ”koleriker”. Gee, vad arga de kan bli.

Skafferiet sa...

Ja, egentligen är väl estradören en lite städad version av de gubbar som man hör i Ring P1, och som det är stört omöjligt att få tyst på. Besserwisser med släng av konspirationsteoretiker.

Gubbar med hobby att klaga.